Zaznacz stronę

Co podjadać w pracy? Moja najlepsza zdrowa przekąska

kwi 2016 | Gotowanie, Styl życia

Od ostatniego wpisu z kategorii „Gotowanie” minęło wiele długich miesięcy. Część z Was pewnie nie ma pojęcia, że dział kulinarny tu w ogóle istnieje, prawda? Kiedyś dość regularnie publikowałam przepisy w specyficznej, graficznej formie, ale w pewnym momencie uznałam, że nie jest to tematyka, którą chciałabym rozwijać. Nie chciałam usuwać tej zakładki, zwłaszcza, że sama czasem zaglądałam do tych przepisów, dlatego zostawiłam ją na blogu, by móc do niej wrócić, gdy tylko odkryję coś, czym warto się podzielić. Chyba właśnie nadszedł ten moment.

Pora między śniadaniem a obiadem, (czasem również między obiadem i kolacją), często wywołuje u mnie potrzebę wrzucenia czegoś na ząb. Czegoś szybkiego, niedużego, smacznego, a odkąd ograniczyłam słodycze i słone przekąski, również w miarę zdrowego. Wszystkie mądre poradniki radzą w takich przypadkach podjadanie surowych warzyw, jogurtów naturalnych, suszonych owoców i wszelkich innych produktów, które u mnie wywoływały jedynie myśl: „Nie, to nie to”.

Często trafiałam na przepisy na ciastka owsiane, ale z jakiegoś powodu zawsze kojarzyłam je z tymi suchymi, twardymi batonikami zbożowymi, dostępnymi w sklepach. Nigdy za nimi nie przepadałam, więc na myśl o przyrządzaniu sobie czegoś podobnego w domu, nie wybuchałam entuzjazmem.

Kilka tygodni temu, na fan page’u „Proper Tasty” (jeśli nie znacie, koniecznie zajrzyjcie) znalazłam przepis na taką zdrową przekąskę. Pozornie wpisywała się w tę moją wizję twardych i suchych ciasteczek, ale mimo wszystko spróbowałam i… zachwyt nie minął mi do dziś. Ciastka są miękkie, sycące i smakują doskonale. W międzyczasie dostosowałam przepis do własnych wymagań (Was też do tego zachęcam!) i dzielę się swoją wersją. Jeśli jednak wolicie skorzystać z tej oryginalnej, zajrzyjcie do linku, który pojawił się parę linijek wyżej.
zdrowa przekąska przepis

Składniki

[columns_row width=”half”]

[column]

Ciastka[separator type=”thin”]
  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 3-4 łyżki miodu (jeśli zamierzacie potem użyć dżemu lub jogurtu owocowego, warto dać mniej),
  • 2 banany,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • opcjonalnie: orzechy, kawałki owoców, jagody goji, cynamon, wanilia, mleko.

[/column]
[column]

Dodatki[separator type=”thin”]
  • jogurt naturalny lub owocowy,
  • kawałki owoców,
  • dżemy, konfitury.

[/column]
[/columns_row]

Nie trzeba rygorystycznie przestrzegać podanych ilości – wiele zależy od naszych preferencji.

Przygotowanie[separator type=”thin”]

[columns_row width=”half”]
[column]

1. Rozdrabniamy banany widelcem.

2. Dodajemy do nich miód, płatki, kakao i ewentualnie resztę składników.

3. Mieszamy wszystko dokładnie łyżką.

4. Wykładamy masę do formy na muffiny.

[/column]
[column]

5. Tworzymy zagłębienie w każdym ciastku.

6. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 10-12 minut.

7. Pozwalamy ciastkom ostygnąć, po czym dekorujemy jogurtem lub innymi dodatkami.

[/column]
[/columns_row]


Oczywiście dekorowanie ciastek jogurtem nie jest konieczne, równie dobrze smakują bez żadnych dodatków. Koniecznie dajcie znać, jeśli wypróbujecie przepis. Strasznie jestem ciekawa, czy polubicie ten sposób na podjadanie równie mocno, jak ja!

Mogą Cię zainteresować:

Chcę otrzymywać powiadomienia
Powiadom mnie o
guest

38 komentarzy
najstarszy
najnowszy najwyżej oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Monika Gabas
8 lat temu

Dr Lifestyle approved!

Marzena T
8 lat temu

Dziękuję bardzo za przepis :) Ostatnio często robię zwykłe ciastka owsiane i z chęcią wprowadzę jakieś urozmaicenie :D

Paulina
8 lat temu
Odpowiedź do  Marzena T

Spróbuj, warto :)

Pipilotka
8 lat temu

Słyszałam, że są rewelacyjne – muszę w końcu spróbować :)

Paulina
8 lat temu
Odpowiedź do  Pipilotka

Koniecznie :)

BonaVonTurka (Hipis)

To jest to, właśnie szukałam takiego przepisu :D Na pewno spróbuję. Znam też wersję bez bananów, za to z masłem orzechowym. Z tego co wiem takie są bardziej trwałe, a mi właśnie na trwałości zależy, bo takie batoniki chcę przygotować na wyprawę w góry w wakacje :D

Paulina
8 lat temu
Odpowiedź do  BonaVonTurka (Hipis)

Tej wersji nie znam, zależało mi by miały niewiele cukru :)

Świnka
8 lat temu

Wyglądają bajecznie i podobnie pewnie smakują :)

brunetkaczyblondynka

Wyglądają przepysznie :D Uwielbiam ciasteczka owsiane, ale nigdy nie wpadłam na to, żeby wypełniać je jogurtem i owockami
Buziaczki
Brunetka

brunetkaczyblondynka

Koniecznie musze spróbować. Czegoś takiego nie widziałam!
Blondynka

BlackDeer
8 lat temu

Wygląda to świetnie, muszę koniecznie spróbować! Musiałam przeoczyć ten przepis na Proper Tasty, dziękuję że go przypomniałaś :)

Paulina
8 lat temu

Nie da się ukryć – są dziecinnie proste w przygotowaniu :)

Izabela Lemke
8 lat temu

Są tak proste w przygotowaniu, że nawet ja, laik w pieczeniu, dam sobie z nimi radę. Dziękuję za przepis :)

Klaudia Dutkiewicz
8 lat temu

Na ile ciasteczek starczy taka porcja?

Paulina
8 lat temu
Odpowiedź do  Klaudia Dutkiewicz

12 sztuk :)

Klaudia Dutkiewicz
8 lat temu
Odpowiedź do  Paulina

Dziękuję ;)

Kinga
8 lat temu

Lubię takie proste przepisy :)

hiacynt w doniczce
8 lat temu

Ja robiłam podobne tylko, że z masłem i sezamem i też polecam! Ale nigdy bym nie pomyślała, że z bananem. Muszę koniecznie wypróbować! <3

Paulina
8 lat temu
Odpowiedź do  hiacynt w doniczce

Banan na pewno zdrowszy od masła, ale dodatek w postaci sezamu brzmi kusząco :)

Morciasz
8 lat temu

No to już wiem, czym się będę zajadać w pracy (oczywiście w granicach zdrowego rozsądku). Dzięki za przepis! ;-)

Blue Kangaroo - BLOG STUDENCKI

Ja robię w ten sposób małe ciasteczka i dodaję zamiast kakao cynamon. Ale to dlatego, że mam bzika na jego punkcie. :p

Paulina
8 lat temu

U mnie z kolei wszędzie kakao, gdzie się da :)

Pani Komoda
Pani Komoda
8 lat temu

Czemu by nie spróbować???
Ja chętnie :)

Paulina
8 lat temu
Odpowiedź do  Pani Komoda

Spróbuj koniecznie :)

Zuzia Witek
Zuzia Witek
8 lat temu

Chyba mi wyszły :) Dziękuję za przepis!

Paulina
8 lat temu
Odpowiedź do  Zuzia Witek

Ekstra! Smakowały? :)

Zuzia Witek
Zuzia Witek
8 lat temu
Odpowiedź do  Paulina

Były pyszne i mega sycące :) Tylko wyszły mi chyba troszkę zbyt mokre ;/

carolinestwist
carolinestwist
8 lat temu

Świetny przepis! Muszę koniecznie wypróbować. Ja z kolei zamiast banana robię podobne ciasteczka z mlekiem skondensowanym. Są przepyszne :)

Paulina
8 lat temu
Odpowiedź do  carolinestwist

Podrzuć przepis :)

Morciasz
7 lat temu
Odpowiedź do  Paulina

Podłączam się do prośby! Bananowe jednak nie dla mnie :(

STYLANN
8 lat temu

Ja co prawda w pracy jem m&m’sy, więc tak niezbyt zdrowo, ale to, co proponujesz wygląda tak apetycznie, że spróbuję! :)

Kasia Mıstaçoğlu
8 lat temu

wyglądają przepięknie i muszą być pyszne! Na pewno wypróbuję, zwłaszcza, że oboje uwielbiamy granolę z jogurtem :)

Paulina
8 lat temu
Odpowiedź do  Kasia Mıstaçoğlu

Spróbuj koniecznie i daj znać, czy smakowały :)

Część Mnie
8 lat temu

Wyglądają świetnie! Koniecznie muszę spróbować, mniam :)

And-Pol
8 lat temu

Jak się pracuje w biurze czy domu można sobie pozwolić na takie wymyślanie, jak się pracuje fizycznie i ma się tylko 25 min przerwy to zwykła kanapka z kiełbasą i jabłko na deser wystarczy.

Paulina
8 lat temu

Wyglądają bosko! Cieszę się, że smakowały :)

archistacja
archistacja
8 lat temu

Ale pięknie wyglądają! A jak muszą smakować :) Szukam ostatnio przepisów na zdrowe słodkości, a twoje babeczki jak najbardziej mnie przekonują :)

Kinga Kurpiewska
8 lat temu

Każdy przepis na owsiane ciasteczka z wielką chęcią przygarniam. Teraz i ten przepis trafi do zakładki „wypróbować”. Oby smakowały jeszcze lepiej, niż wyglądają, a prezentują się wspaniale :)