Od ostatniego wpisu z kategorii „Gotowanie” minęło wiele długich miesięcy. Część z Was pewnie nie ma pojęcia, że dział kulinarny tu w ogóle istnieje, prawda? Kiedyś dość regularnie publikowałam przepisy w specyficznej, graficznej formie, ale w pewnym momencie uznałam, że nie jest to tematyka, którą chciałabym rozwijać. Nie chciałam usuwać tej zakładki, zwłaszcza, że sama czasem zaglądałam do tych przepisów, dlatego zostawiłam ją na blogu, by móc do niej wrócić, gdy tylko odkryję coś, czym warto się podzielić. Chyba właśnie nadszedł ten moment.
Pora między śniadaniem a obiadem, (czasem również między obiadem i kolacją), często wywołuje u mnie potrzebę wrzucenia czegoś na ząb. Czegoś szybkiego, niedużego, smacznego, a odkąd ograniczyłam słodycze i słone przekąski, również w miarę zdrowego. Wszystkie mądre poradniki radzą w takich przypadkach podjadanie surowych warzyw, jogurtów naturalnych, suszonych owoców i wszelkich innych produktów, które u mnie wywoływały jedynie myśl: „Nie, to nie to”.
Często trafiałam na przepisy na ciastka owsiane, ale z jakiegoś powodu zawsze kojarzyłam je z tymi suchymi, twardymi batonikami zbożowymi, dostępnymi w sklepach. Nigdy za nimi nie przepadałam, więc na myśl o przyrządzaniu sobie czegoś podobnego w domu, nie wybuchałam entuzjazmem.
Kilka tygodni temu, na fan page’u „Proper Tasty” (jeśli nie znacie, koniecznie zajrzyjcie) znalazłam przepis na taką zdrową przekąskę. Pozornie wpisywała się w tę moją wizję twardych i suchych ciasteczek, ale mimo wszystko spróbowałam i… zachwyt nie minął mi do dziś. Ciastka są miękkie, sycące i smakują doskonale. W międzyczasie dostosowałam przepis do własnych wymagań (Was też do tego zachęcam!) i dzielę się swoją wersją. Jeśli jednak wolicie skorzystać z tej oryginalnej, zajrzyjcie do linku, który pojawił się parę linijek wyżej.
Składniki
[columns_row width=”half”]
[column]
Ciastka[separator type=”thin”]
- 1 szklanka płatków owsianych,
- 3-4 łyżki miodu (jeśli zamierzacie potem użyć dżemu lub jogurtu owocowego, warto dać mniej),
- 2 banany,
- 1 łyżeczka kakao,
- opcjonalnie: orzechy, kawałki owoców, jagody goji, cynamon, wanilia, mleko.
[/column]
[column]
Dodatki[separator type=”thin”]
- jogurt naturalny lub owocowy,
- kawałki owoców,
- dżemy, konfitury.
[/column]
[/columns_row]
Nie trzeba rygorystycznie przestrzegać podanych ilości – wiele zależy od naszych preferencji.
Przygotowanie[separator type=”thin”]
[columns_row width=”half”]
[column]
1. Rozdrabniamy banany widelcem.
2. Dodajemy do nich miód, płatki, kakao i ewentualnie resztę składników.
3. Mieszamy wszystko dokładnie łyżką.
4. Wykładamy masę do formy na muffiny.
[/column]
[column]
5. Tworzymy zagłębienie w każdym ciastku.
6. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 10-12 minut.
7. Pozwalamy ciastkom ostygnąć, po czym dekorujemy jogurtem lub innymi dodatkami.
[/column]
[/columns_row]
Oczywiście dekorowanie ciastek jogurtem nie jest konieczne, równie dobrze smakują bez żadnych dodatków. Koniecznie dajcie znać, jeśli wypróbujecie przepis. Strasznie jestem ciekawa, czy polubicie ten sposób na podjadanie równie mocno, jak ja!
Dr Lifestyle approved!
Dziękuję bardzo za przepis :) Ostatnio często robię zwykłe ciastka owsiane i z chęcią wprowadzę jakieś urozmaicenie :D
Spróbuj, warto :)
Słyszałam, że są rewelacyjne – muszę w końcu spróbować :)
Koniecznie :)
To jest to, właśnie szukałam takiego przepisu :D Na pewno spróbuję. Znam też wersję bez bananów, za to z masłem orzechowym. Z tego co wiem takie są bardziej trwałe, a mi właśnie na trwałości zależy, bo takie batoniki chcę przygotować na wyprawę w góry w wakacje :D
Tej wersji nie znam, zależało mi by miały niewiele cukru :)
Wyglądają bajecznie i podobnie pewnie smakują :)
Wyglądają przepysznie :D Uwielbiam ciasteczka owsiane, ale nigdy nie wpadłam na to, żeby wypełniać je jogurtem i owockami
Buziaczki
Brunetka
Koniecznie musze spróbować. Czegoś takiego nie widziałam!
Blondynka
Wygląda to świetnie, muszę koniecznie spróbować! Musiałam przeoczyć ten przepis na Proper Tasty, dziękuję że go przypomniałaś :)
Nie da się ukryć – są dziecinnie proste w przygotowaniu :)
Są tak proste w przygotowaniu, że nawet ja, laik w pieczeniu, dam sobie z nimi radę. Dziękuję za przepis :)
Na ile ciasteczek starczy taka porcja?
12 sztuk :)
Dziękuję ;)
Lubię takie proste przepisy :)
Ja robiłam podobne tylko, że z masłem i sezamem i też polecam! Ale nigdy bym nie pomyślała, że z bananem. Muszę koniecznie wypróbować! <3
Banan na pewno zdrowszy od masła, ale dodatek w postaci sezamu brzmi kusząco :)
No to już wiem, czym się będę zajadać w pracy (oczywiście w granicach zdrowego rozsądku). Dzięki za przepis! ;-)
Ja robię w ten sposób małe ciasteczka i dodaję zamiast kakao cynamon. Ale to dlatego, że mam bzika na jego punkcie. :p
U mnie z kolei wszędzie kakao, gdzie się da :)
Czemu by nie spróbować???
Ja chętnie :)
Spróbuj koniecznie :)
Chyba mi wyszły :) Dziękuję za przepis!
Ekstra! Smakowały? :)
Były pyszne i mega sycące :) Tylko wyszły mi chyba troszkę zbyt mokre ;/
Świetny przepis! Muszę koniecznie wypróbować. Ja z kolei zamiast banana robię podobne ciasteczka z mlekiem skondensowanym. Są przepyszne :)
Podrzuć przepis :)
Podłączam się do prośby! Bananowe jednak nie dla mnie :(
Ja co prawda w pracy jem m&m’sy, więc tak niezbyt zdrowo, ale to, co proponujesz wygląda tak apetycznie, że spróbuję! :)
wyglądają przepięknie i muszą być pyszne! Na pewno wypróbuję, zwłaszcza, że oboje uwielbiamy granolę z jogurtem :)
Spróbuj koniecznie i daj znać, czy smakowały :)
Wyglądają świetnie! Koniecznie muszę spróbować, mniam :)
Jak się pracuje w biurze czy domu można sobie pozwolić na takie wymyślanie, jak się pracuje fizycznie i ma się tylko 25 min przerwy to zwykła kanapka z kiełbasą i jabłko na deser wystarczy.
Wyglądają bosko! Cieszę się, że smakowały :)
Ale pięknie wyglądają! A jak muszą smakować :) Szukam ostatnio przepisów na zdrowe słodkości, a twoje babeczki jak najbardziej mnie przekonują :)
Każdy przepis na owsiane ciasteczka z wielką chęcią przygarniam. Teraz i ten przepis trafi do zakładki „wypróbować”. Oby smakowały jeszcze lepiej, niż wyglądają, a prezentują się wspaniale :)