Zaznacz stronę

Jak zrobić domowy budyń?

Kwi 2014 | Gotowanie

Zabrzmi to pewnie jak przejaw totalnej kuchennej ignorancji, ale całe życie żyłam w przekonaniu, że budyń musi pochodzić z torebki. Dopiero po lekturze “Zamień chemię na jedzenie” doznałam olśnienia i postanowiłam poeksperymentować. Przepisów znalazłam całe mnóstwo, składniki są bardzo podobne, ale występują w różnych zestawieniach ilościowych. Dzielę się z Wami tym, który sama wypróbowałam i który (co najważniejsze) udał się już za pierwszym razem.

domowy budyń

Domowy budyń wbrew pozorom nie wymaga o wiele więcej czasu i energii, niż ten sklepowy. Jeśli porównamy czas niezbędny do zrobienia jednego i drugiego, ten poświęcony na domową wersję będzie prawdopodobnie niewiele dłuższy, bo dodatkowa praca sprowadza się jedynie do wymieszania większej ilości składników.

[columns_row width=”half”]
[column]


[/column]
[column]Powyższa lista składników to jedynie podstawowa “mieszanka budyniowa”. Można oczywiście eksperymentować ze smakiem, dodając kakao, cukier waniliowy lub prawdziwą wanilię. Wersję waniliową już przetestowałam (jest pyszna), a w planach na dzisiejszy wieczór mam kakaową próbę. Dobrym dodatkiem do gotowego domowego budyniu mogą być również sezonowe owoce (czekam z utęksnieniem na maliny).[/column]
[/columns_row]

 

jak samemu zrobić budyń

Dla osób preferujących opis słowny: Odlewamy pół szklanki mleka, pozostałą część gotujemy z łyżką masła i odrobiną cukru (można go oczywiście zastąpić miodem, bądź innym zamiennikiem). W odlanej części mleka mieszamy żółtko i obie mąki, a potem postępujemy już identycznie jak przy sklepowym budyniu – czekamy aż mleko się zagotuje i wlewamy do niego zawartość szklanki, energicznie mieszając. Gotujemy kilka minut i nakładamy.

Wystarczyła mi jedna łyżka gęstego, domowego budyniu, by stwierdzić, że już nigdy nie wrócę do budyniu z torebki, którego konsystencja utrzymuje się co najwyżej przez pierwszą minutę po nałożeniu. Myślę, że podzielicie moje zdanie, jak tylko spróbujecie swojego własnego budyniu. Ja strasznie żałuję, że odkryłam go dopiero teraz, ale mówią, że lepiej późno, niż wcale.

Mogą Cię zainteresować:

Chcę otrzymywać powiadomienia
Powiadom mnie o
guest
115 komentarzy
najstarszy
najnowszy najwyżej oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Magdalena
6 lat temu

Bardzo lubię te Twoje przepisy :) chodzi za mną domowy budyń więc może dziś zrobię.

hui hie
6 lat temu

z takiego budyniu robię domowy krem do ciasta:) u mnie raczej nie sprawdziłby się w ramach zastąpienia go sklepowym budyniem, bo czuć w nim mączny posmak

Klaudia Dutkiewicz
6 lat temu

Z pewnością wypróbuję Twój przepis i mam nadzieję, że taka wersja przypadnie mi do gustu. Ach…zrobiłaś mi jeszcze smaka na maliny ;)

ona
ona
6 lat temu

Z żółtkiem na pewno jest bardziej kremowy i żółty, ale jeśli chcesz zrobić taki do kremów, do ciast to może być bez i z 2 łyżek pszennej i 2 ziemniaczanej. Domowy kisiel, zrobisz z samej ziemniaczanej i owocowego soku ;). A dlaczego nie pokazałaś dzieła na foto ?.

Paula | one little smile
Odpowiedź do  ona

Tak szybko znika, że nie ma okazji do zrobienia porządnego zdjęcia ;)

Magda
Magda
6 lat temu

Robię według bardzo podobnego przepisu i uwielbiam!! Sklepowy się nie umywa :)

Ewcia
6 lat temu

Mimo, że nie zawsze mam czas poczytać Twoje posty od deski do deski to doceniam (i nie tylko ja!) pracę jaką wkładasz w posty, grafiki itp ;)

Paula | one little smile
Odpowiedź do  Ewcia

Dziękuję, to miło :)

OjKarola
6 lat temu

Ja lubię i domowy budyń i kisiel. Nigdy nie lubiłam tego sklepowego, ale gdy pierwszy raz zjadłam domowy u babci, odkryłam, że budyń może być smaczny.

maxcom
6 lat temu

Mnie o istnieniu budyniu domowego uświadomił mąż (ale tez nie dawno) zawsze myślałam ze to wynalazek naszych czasów i jest tylko z torebki. A on mówi że jego mama taki robiła! Szok.

Polecam też własnej roboty kisiel – robi się go z kompotu i mąki ziemniaczanej a tez pyszny:)

Witos
Witos
1 miesiąc temu
Odpowiedź do  maxcom

Witam,

Czy mozna prosic o ten przepis na kisiel z kompotem>
Dziekuje z gory

Syla
6 lat temu

Tak moja mama zawsze robi budyn do ciasta zamiast dodawac kupny. I racja, jest duzo lepszy!

Różowa Klara
6 lat temu

U mnie tylko królują domowe budynie, galaretki i jak kisiel to też domowy :)

BlingAlley
6 lat temu

Moja mama robi domowy budyń tylko do mas tak normalnie nikomu nigdy się nie chciało. Zawsze jakoś łatwiej było wykorzystać taki gotowy z torebki. Mam nadzieję, że kiedyś się zmobilizuję i zrobię taki domowy budyń.

Kerowyn
6 lat temu

Mnie wk kwestii budyniu najbardziej zagiął mój mąż, który twierdził, że jadał go tylko w wersji instant. Zgroza… Przecież to nie smakuje nawet, jak taki zwykły budyń do gotowania z torebki. Ba, to w ogóle nie smakuje. Jak pierwszy raz mu zrobiłam torebkowy, to był zdziwiony, że to tak smakuje budyń. A jak ugotowałam taki zupełnie domowy, to stwierdził, że nigdy nie wróci nie tylko do budyniu instant, ale i do torebkowego.

Paula | one little smile
Odpowiedź do  Kerowyn

Poważnie tylko instant? Nie sądziłam, że da się go zjeść więcej niż raz ;)

Sowa Wrzos
6 lat temu

Ostatnio próbowałam zrobić Twoje muffiny, niestety jak to ze mną bywa, nie udało mi się.
Za budyń chyba też się nie zabiorę, ale podoba mi się to w jaki sposób przedstawiasz przepisy. :)

Paula | one little smile
Odpowiedź do  Sowa Wrzos

Nie zniechęcaj się zbyt łatwo, trzeba próbować :)

favtrav
6 lat temu

Ale mnie zmobilizowałaś do ugotowania takiego! :D

Kamila
6 lat temu

Robię domowy budyń czekoladowy do ciasta :)

fioletowanatalia
6 lat temu

muszę spróbować ;-)

elaree
6 lat temu

Też mi się wydawało że budyń musi być z torebki, nie da się go zrobić bez tego magicznego proszku. Ten przepis jest banalny i wcale nie zajmie dużo więcej czasu. Koniecznie muszę wypróbować, aż trudno mi sobie wyobrazić ten lepszy smak :)

Magda
Magda
6 lat temu

Ja domowy budyń odkryłam od kiedy zaczęłam robić ciasto 3-bit, swoją droga bardzo pyszne ! :)

Turkusoowa
6 lat temu

no proszę,sama bym nie wpadła na to żeby zrobić budyń bez chemii,dzięki za przepis!

PTysiowa
6 lat temu

Moja babcia zawsze robila taki domowy budyn i kisiel. Ja myslalam, ze to jakas skomplikowana procedura i przy tym bardzo czasochlonna. Kiedys mialam ochote wlasnie na budyn, ale nie mialam takiego gotowego. Babcia w piec minut wymieszala skladniki i wyczarowala pyszny smakolyk.

Milena
6 lat temu

Polecam dodanie ekstaktu waniliowego, lub kakao :)

Nena
6 lat temu

niedługo wypróbuję :)

Andziula Ł.
6 lat temu

Ale super obrazkowo przedstawiony ! :) Bardzo podoba mi się Twoja wersja. Ja robiłam kiedyś czekoladowy z przepisu z dwoma żółtkami, tylko za słodki mi wyszedł i w końcu nie robiłam go drugi raz chociaż był naprawdę dobry, gdyby nie ta słodkość przesłodzona ;) Zawsze jeszcze zastanawiam się co zrobić z białkiem… szkoda tak wyrzucać… Pozdrawiam

Liv
Liv
6 lat temu
Odpowiedź do  Andziula Ł.

Z białka najlepiej zrobić bezy :-)

Karla
6 lat temu
Odpowiedź do  Andziula Ł.

Albo zamrozić :) i poczekać, aż uzbiera się ich odpowiednia ilość i wykorzystać do bezy, pavlowej, czy ciasta z bezą na wierzchu :D albo zrobić lukier :D

Andziula Ł.
6 lat temu
Odpowiedź do  Andziula Ł.

Ekstra pomysł :) nie wiedziałam, że białka można mrozić ;D Uzbierałam już kilka przepisów na domowy budyń, ale ten mnie przekonuje i na pewno wypróbuje :) Ta obrazkowa wersja bombastyczna jest :) Dzięki wielkie za inspirację i przepis

Liv
Liv
6 lat temu

Budyniu domowego jeszcze nie robiłam, ale kiedy mój syn był mały byłam mistrzynią w domowych kisielach :-)
Wydrukuję sobie ten przepis i wypróbuję.

Urban
6 lat temu

Twoje grafiki są po prostu genialne. Mogłabym sobie nimi wytapetować ściany *.*
A domowy budyń robiłam w wersji paleo (z mlekiem kokosowym) i był genialny… mmm narobiłaś mi smaka!

Urban
6 lat temu
Odpowiedź do  Urban

lol wszystko w moim świecie jest ostatnio “genialne” :D Wybacz te wyżyny polszczyzny ;))))

Paula | one little smile
Odpowiedź do  Urban

Genialnych rzeczy w życiu nigdy za wiele :D Dziękuję!

Klaudia Kawczyńska
6 lat temu

Chyba jestem mega mądra bo nie potrzebowałam opisu słownego :D Albo ty robisz tak dobrą grafikę, że każdy wie o co chodzi :D w każdym razie na podobnej bazie robi się masę budyniową do karpatki ;p

Anne Mademoiselle
6 lat temu

Nigdy w życiu nie robiłam domowego budyniu… Myślałam, że to trudniejsze.

Aurora
6 lat temu

A ilu ludzi myśli, że mleko pochodzi z kartonu :P

joule
6 lat temu

Książki potrafią sprawić, że człowiek wali się w czoło i myśli “Rany, ale to proste. Czemu ja na to wcześniej nie wpadłem?!” Z tego co pamiętam taki właśnie budyń robiła mi babcia. Najważniejsze, ze nie ma tego obrzydliwego, sztucznego aromatu.

vademecum blogera
6 lat temu

Fajny przepis. Zamiennikiem dla cukru moze byc syrop z Agawy, bo ma bardzo niski indeks glikemiczny (a to z korzyscia dla zdrowia) Pozdrawiam Beata

Złotowłosa
6 lat temu

Powiem szczerze, że też myślałam tak iż budyń to tylko torebka! Dzięki Tobie sprawdzę taki domowy.

Taml
6 lat temu
Odpowiedź do  Złotowłosa

Moja mama jak przeprowadziła się po ślubie na wieś to myślała, że budyń się sieje w ogrodzie.. także wiesz:D

Marta
6 lat temu

Myślisz, że z mleka ryżowego wyszedłby ten budyń?
Jakiś czas temu szukałam przepisu na budyń domowy. Te budynie, które z nich wyszły nie nadawały się do jedzenia ;)

Za to w kisielkach własnej roboty doszłam do perfekcji ;)

Paula | one little smile
Odpowiedź do  Marta

Niestety nie wiem, nie gotowałam nic z mleka ryżowego ;)

Karla
6 lat temu

Polecam do mleka dodać laskę wanilii i zamiast cukru – syrop z agawy :D niebo w gębie :D

Gosia
6 lat temu

Ja też robię sama budyń. Już od jakiegoś czasu.

Słonecznik
6 lat temu

Jeszcze ekstrakt z wanilii i będzie idealny :D

kokoshka
6 lat temu

nie no, na stówkę robię dzisiaj! :) super przepis.
Pozdrawiam!
/ Ewa

Matylda
6 lat temu

Dołączam się do zachwytów nad oprawą wizualną Twoich przepisów :) Tym razem niestety nie skorzystam, bo budyń to jeden z moich dziecięcych koszmarów, odkąd jestem duża unikam go jak ognia :D

Ola O.
6 lat temu

Świetne zilustrowany przepis, nic tylko gotować :)

Karina
6 lat temu

kiedyś byłam wielką fanką budyniu, ale potem, kiedy stwierdziłam, że to sama chemia, przerzuciłam się na wszelkiego rodzaju owsianki, kaszki, płatki ryżowe itd. jednak Twój przepis uświadomił mi, że budyń wcale nie musi być chemią ;) z przyjemnością zamienię chemię na takie jedzonko. mniam!

elas
6 lat temu

Właśnie skończyłam robić ten budyń, ale z dodatkiem kakao. Jest przesmaczny ♥

Paula | one little smile
Odpowiedź do  elas

Cieszę się, że smakował :)

Patti
6 lat temu

Zobaczyłam przepis, poszłam, zrobiłam i był pyszny :)

Paula | one little smile
Odpowiedź do  Patti

Dla takich komentarzy warto publikować przepisy :)

LadyEtVoila
6 lat temu

Jeśli lubisz kokosowy smak, spróbuj zamiast masła dodać oleju kokosowego, jest zdrowszy i dodaje wspaniałego aromatu :) właśnie to wypróbowałam (dodałam też kakao i wiórki kokosowe), dziękuję za inspirację i pozdrawiam ciepło :)

ania notuje
6 lat temu

koniecznie muszę wypróbować! :)

Anne's Small Corner
6 lat temu

Zrobiłam :D i już nigdy nie sięgnę po budyń z paczki!!!

Lou
Lou
6 lat temu

wypróbowałam i z torebki nie ma szans, w ogole ostatnio przywiazuje duza wage do tego co chemiczne a co nie…widze,ze Cebie tez naszlo eko, zdrowo i fit:)sciskam , dobrego tygodnia Lou

Klaudia Hatala
6 lat temu

Przepis trafił właśnie na listę rzeczy do wykonania – zdecydowanie jestem na TAK :D

Ula Ssss....
6 lat temu

wow! jaki bajer :)

pozdrawiaaam!!! tak tak, to ja :)

Pamela Basara
6 lat temu

Uwielbiam budyń ;)
Dzięki za przepis :)

Anonymous
Anonymous
6 lat temu

w jakim programie są takie obrazki?

Little Silly Thoughts

kiedyś nasze mamy miały tylko takie możliwości wyczarowania deseru, szkoda, że dzisiaj stawiamy głównie na torebkowe dania, fajnie, że pokazujesz, że zrbienie czegoś od podstaw nie jest takie trudne:) Pozdrawiam